RUANG PENGIKLANAN



Ahad, 6 Disember 2015

Cara jimat belanja di waktu rakusnya pembela tidak membela

Cara 1
same la i pun rsa trbeban dek kerana kos sara hidup yg semakin meningkat.
bawak bekal dr awal mula keja thun 2011 mmg ajar bwk bekal isnin-khamis.Jumaat je mkn luar nk gak merasa mkn luar ngn kengkawan.bila dah kawen pon msih meneruskan bawak bekal cuma husband je x bg bekal sbb dia keje marketing so dia tkt bwk tu x termakan kdg2 jmp klient, klient belanja mkn.
Da ade anak berusaha sedaya upaya bg susu bdn wpon susu da drop sgt2 tp cuba gak sbb rezeki Allah tu luas mne tau boleh bfeed smpai 2 thun. positip jela.anak pon tolak susu fm.
kuar jln2 pon sekali sekala je x cm dlu2 sbb nk jimat minyak,tol, kang paking lg, pastu mkn lg dll.
nk soping utk kepuasan sndri pon mmg xde gaya la.keje ni utk bayo bnda2 yg semakin mahal n hutang2 je.huntang, belaja, rumah, brangan dapur lg.
dah x tau nk ckp cmne lg ngn kehidupan sekarang ini. :(

Cara 2
I feel you.
Naik public transport sudah, bawa bekal pun sudah.
Bawa anak jalan2 ke shopping mall 3 bulan sekali, tu pun tak beli apa2, makan di KFC atau Wendy’s saja. Kami suami isteri dah lama sangat tak beli baju seluar kasut yang baru, aku apatah lagi nak minta handbag baru.
Anak diberikan susu badan, diusung beg susu tiap hari sebab tak sanggup nak bagi susu formula + spend much more ringgit on fm.
Yang kaya makin kaya, yang miskin makin miskin.
Nak berjimat di mana lagi, sampaikan nak balik kampung pun terkira-kira duit minyak dan tol yang semakin menaik.
Semoga Allah berikan kita kekuatan untuk mengharungi semua ini

Cara 3
Dh lama bwk bekal n xmkn luar.. beli baju bundle rm1 je.. xpe.. jnji blh pakai.. beli baju pun kt mak je. Yg elok2.. mahal.. xpe.. puas hati (sehelai je pun).. kpd yg mkn duit aku tu.. hmmm.. pandai2 la jwb nnt.. rakyat dh bengkok sgt dh ni..

Cara 4
naik kenderaan awam, kalau x mmpu naik kereta sendiri…
keluar rmh awl klu x nak terperangkap dlm kesesakan lalu lintas, tp seawal mana yg dia mmpu? mustahil nk hntar anak pd pengasuh seawal jam 4 pg, pengasuh juga manusia, perlukan rehat, jika hntr lebih masa perlu byr wang tmbhan, jd cara mcmana lagi harus berjimat…

Naik..dia naik lagi apalah nak jadik

Sejak dua menjak ni perkataan paling popular adalah "NAIK" . Kenapa ya jadi macam ni...naik giler semua orang bila dapat tahu semua NAIK x der plak yang turun. Hujan turun banjir plak yang naik hehehe. Memang giler la . Disana sini orang meluahkan perasaaan dan menjadi viral disebabkan naiknya semua benda dan perkhidmatan yang ada. Stressnya camner la nk ubah lagi gaya hidup kalau macam ni semua NAIK. Memang seram ni...seramnya..aku pun dah naik seram ni.

LinkWithin