RUANG PENGIKLANAN



Sabtu, 22 Disember 2012

Kamera Pintar Samsung, Nikon & Polaroid

Kini pengeluar-pengeluar kamera berjenama berlumba-lumba mengeluarkan model kamera dengan operasi android yang canggih. Kini terdapat 3 model baru dipasaran iaitu Samsung Galaxy Camera, Nikon Coolpix S800C dan Polaroid IM1836. Kesemua kamera ini boleh berhubung menggunakan  wifi dan Samsung Galaxy Camera pula boleh berhubung dengan wifi dan 3g tu yang best tu. Antara yang paling hebat adalah keluaran dari Polaroid dimana kamera ini boleh menukar lensanya dengan yang lain seperti kamera DSLR. Tapi dalam banyak-banyak kamera ini aku paling suka bentuk pada Samsung Galaxy camera yang cantik dan elegan serta menepati citarasa aku la hahaha. Kalaulah dapat kamera ni bestnya nasib baik tak boleh dibuat telefon kalau boleh sure akulah orang pertama beli hehehe. Tapi mana tahukan kot-kot Samsung akan keluarkan model kamera android yang boleh masuk simcard dan boleh buat telefon sekali. Sama macam telefon pintar yang ada kamera tapi macam sama jer fungsinyakan hahaha.

Nikon Coolpix S800c





Polaroid IM1836






Samsung Galaxy Camera dengan sambungan wifi & 3G

Selasa, 18 Disember 2012

Sistem aduan 1 Malaysia

Sungguh penat aku hari ini hampir 1 hari berada dihospital sebab ada temujanji anak disana. Cuba bayangkan hanya untuk menunggu pendaftaran masuk sahaja hampir 2 jam 30 baru dipanggil untuk daftar belum lagi untuk pergi x-ray terpaksa tunggu lagi 2 jam lebih untuk tiba giliran. Dah selesai buat x-ray nak jumpa doktor pulak nak tahu berapa lama hampir 3 jam pulak nak tunggu tu pun aku redah jer jumpa doktor sebab nombor giliran aku tak naik-naik kat led merah tu. Masuk dalam pulak tengok tiada siapa nak uruskan kad anak aku sampaikan doktor carikan kat atas meja. Aku tak paham sistem yang digunakan kat hospital kerajaan ni la sampai lama sangat nak tunggu giliran, semua guna komputer bukan manual pun. Yang aku pelik doktor yang nak periksa hanya 1 orang sahaja yang lain kemana. Siap nurse tu cakap kalau doktor tu masuk bilik bedah so kena tunggu selesai la baru boleh jumpa mau pukul berapa pulak nk jumpa doktor tu. Yang nurse pun nampak macam ramai tapi aku tengok tak terurus. Stress yang amat teruk bila aku datang hospital ni. Ramai yang marah-marah masa tunggu giliran ye la nombor tak naik-naik untuk dipanggil dah la buang masa yang lama hanya nak tunggu giliran nk jumpa doktor yang hanya tak sampai 5 minit pun. Bukan sekali tapi dah berkali-kali terkena bila datang hospital ni yang terletak di selatan ni. Tolonglah ubah sistem anda ini supaya lebih pantas. Yang aku tak tahan marah tu sebab orang yang datang lewat dari aku pun boleh potong aku punya giliran tu sebab apa ada kroni-kroni ker. Tolonglah dengar rintihan pengguna seperti aku ni dan ramai lagi pesakit-pesakit yang datang. Ramai dah aku dengar tentang hospital ini orang merungut terlalu lama menunggu gilirannya, layanan yang ehem..ehem... dan taubat tak mahu datang lagi kesini. Tolong siapa yang berkenaan buatlah sesuatu agar pesakit yang datang dan juga yang bawak balik dengan senyuman bukan sumpah seranah dan  maki hamun. Jika anda disana dan terasa seperti aku yang terseksa berada dihospital ini sila beri komen anda apa yang perlu dilakukan.

Ong Kim Swee ganti Datuk K Rajagobal?


pix_gal0
 
Kuala Lumpur: Pengendali skuad Harimau Muda A, Ong Kim Swee bersedia memikul tanggungjawab mengendali skuad kebangsaan menggantikan Datuk K Rajagobal andai mendapat kepercayaan Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM).

Bagaimanapun, Kim Swee tidak mahu membuang masa memikirkan perkara itu kerana fokus utama sekarang ialah mempertahankan pingat emas Sukan SEA, tahun depan.
“Terpulang kepada FAM,” kata Kim Swee. “FAM berhak tentukan hala tuju skuad kebangsaan dan sebagai jurulatih di bawah badan induk itu, saya hanya menurut arahan diberi,” katanya semalam.


Nama Kim Swee antara yang disebut-sebut layak mengisi jawatan ketua jurulatih kebangsaan jika FAM tidak menyambung kontrak Rajagobal yang akan tamat hujung tahun depan.

Namun, sudah timbul desakan menuntut Rajagobal mengundur diri lebih awal selepas gagal mempertahankan kejuaraan Piala Suzuki AFF tahun ini walaupun sasaran sebenar buat pengendali itu ialah Kelayakan Piala Asia 2015.

“Fokus utama saya ialah mengekalkan emas Sukan SEA, itu adalah KPI (Petunjuk Prestasi Utama) saya,” kata Kim Swee. “Mempertahankan kejuaraan memang sukar, dan mempertahankan kejuaraan buat kali kedua jauh lebih sukar.

“Saya dan barisan jurulatih Harimau Muda A sudah mula merancang strategi sejak mempertahankan emas di Jakarta tahun lalu, dan baki kurang setahun ini cukup penting bagi memastikan skuad muda kebangsaan tampil lebih mantap berbanding edisi sebelumnya.”
Bagi Kim Swee, reputasi sebagai jaguh Asia Tenggara selepas menjadi satu-satunya pasukan dari rantau ini mara ke pusingan terakhir kelayakan Olimpik lalu, perlu dikekalkan dengan melipat gandakan usaha dan persediaan pasukan.

“Kita tidak boleh hanya memikirkan kejayaan kita, pasukan lain juga berusaha mempertingkatkan prestasi mereka dan sebagai juara, kita perlu memastikan usaha yang kita letakkan setingkat lebih tinggi,” katanya.


Kaji prestasi lawan

“Sebab itu saya tidak melepaskan peluang apabila menyertai kejohanan-kejohanan kecil di rantau ini. Selain mendedahkan pemain baru kepada kejohanan antarabangsa, saya juga mahu menilai prestasi bakal pencabar kita.

“Tempoh tiga bulan terakhir adalah paling penting di mana saya tidak boleh lagi menguji pemain. Ketika itu sepatutnya kita sudah mempunyai pasukan mantap untuk temasya berkenaan.”

AFF tak ceria tanpa Harimau Malaya di final

Esok perlawanan akhir pertama antara Singapura dan Thailand akan berlangsung di Stadium Jalan Besar. Jika Malaysia yang masuk final kan best tapi nak buat macamana kita kalah diseparuh akhir. Jika nak fikir sangat pun nak buat apa ek kita tengok jer la siapa yang akan juara edisi AFF Suzuki kali ini. Kita tengok lakonan yang mana lagi hebat kali ini.


LinkWithin