RUANG PENGIKLANAN



Sabtu, 21 April 2012

Nikon keluarkan model baru Nikon D3200

Apa yang menarik model baru nikon D3200 ini adalah pixel dan video hd yang telah diupgade dari model awal D3100. Dengan 24.2-megapixel dan Full HD (1080p) video kamera kecil ini menampakkan dapat mengalahkan beberapa model lain yang sedia ada dipasaran. Power tu walaupun body dia tiada motor tapi ia semenagnya sesuai bagi yang baru nak berjinak-jinak dalam bidang photography. Harga pun boleh tahan dalam RM2500 jer. Kita tunggu jer bila nikon akan lancarkan model baru ini dan sama-sama tengok kat kedai.

Rabu, 18 April 2012

Canon keluarkan model kamera baru EOS-1D C

Canon today announces the introduction of the new EOS-1D C, a digital single-lens reflex (SLR) camera targeting the motion picture, television and high-resolution production industries. Delivering outstanding video quality, advanced low light performance and film-like dynamic range, the compact and lightweight EOS-1D C supports in-camera 4K (4,096 x 2,160) video recording with 4:2:2 colour sampling, offering greater creative freedom for video professionals.

The first SLR camera of its kind, the EOS-1D C offers a unique and highly portable package optimised for high-quality video recording. Advanced creative flexibility is provided with support for a range of resolutions and variable frame rates. 4K video is recorded using 8-bit Motion JPEG compression at 24p, and Full HD (1920 x 1080) video capture is available at frame rates up to 1080/60p. The camera supports internal recording to CF cards at all resolutions up to and including 4K, offering enhanced mobility. Video can also be output to external recorders1 via an integrated HDMI terminal using an uncompressed YCbCr 4:2:2 signal.

The EOS-1D C also features Canon Log Gamma, which facilitates the capture of high quality video rich in exposure latitude and dynamic range. Ideal for video professionals who want to retain the maximum amount of information without huge file sizes, Canon Log Gamma offers a dynamic range uniquely comparable to film, minimising shadowdetail loss and highlight-detail loss to provide greater grading freedom for colourists in post-production.

“The EOS-1D C is a fantastic addition to the Cinema EOS System,” said Kieran Magee, Marketing Director, Professional Imaging, Canon Europe. “Since the introduction of Cinema EOS we’ve had an excellent response from professionals who are hugely excited by the image quality and creative freedom the system offers. The new EOS-1D C will expand those creative options further – it’s a unique camera, supporting 4K video recording in a highly compact body that can be used in a number of different ways. We’re very excited to see what the professional community can achieve with it.”


Khas untuk rakaman video berkualiti sehingga 4k disamping mutu gambar yang terbaik

Proton PREVE dilancarkan

Wow itulah perkataan pertama yang keluar dari mulut aku wei....memang terbaik la kereta proton baru ini. Tengok je dah buat aku terpikat nak naik nie. Jom tengok lagi gambar Proton Preve ini kasi layan ya.....
Amacam best tak jom pergi ke showroom proton sekarang.

Untuk lebih lanjut tentang proton Preve ini sila layari http://www.proton.com.my

Adakah relevan PTPTN dihapuskan


Aku tak setuju langsung kalau PTPTN dihapuskan kerana ia amat membantu pelajar yang kurang ada kemampuan pada awalnya dan keluarga yang kurang berduit. Sekurang-kurangnya ringan beban keluarga. Walaupun PTPTN ini kredit dan perlu dibayar semula selepas habis belajar itu dah tanggungjawab dah  hutang kena la bayarkan. So marilah bayar hutang PTPTN. Yang pelajar dok buat bantahan semua tu kenapa pasal PTPTN ini . Aku rasa masa korang awal2 masuk universiti mesti korang dah telan berapa banyak duit PTPTN tu oiiii pastu korang nak hapuskan ewahhhh cantik nampak. Harap masalah ini dapat diselesaikan segera situasi menang-menang kepada semua ok.

LinkWithin