RUANG PENGIKLANAN



Jumaat, 2 November 2012

Cashout Nuffnang

Yahooo akhirnya akaun nuffnang aku cecah untuk dicashoutkan. Terima kasih kepada semua yang bekerjasama  semua . Sejak aktif beberapa bulan aku berblogging akhirnya akaun nuffnang ku sampai tahap untuk dicashoutkan.


Walau tak banyak seperti blog orang yang popular tu kira ok la ek. Alhamdulillah terima kasih kepada semua kawan-kawan yang sudi mengunjungi blog aku ni.



Cara melihat shutter count kamera DSLR

Dibawah ini saya terangkan teknik untuk melihat shutter count kamera DSLR anda atau nak beli kamera terpakai sila gunakan teknik ini supaya anda tahu nilai wang anda bila beli kamera second hand.

Flickr.com
Selain digunakan perkongsian gambar, korang boleh gunakan Flickr untuk check shuttercount:
1. Upload gambar ke flickr.com
2. View gambar yang korang dah upload, pastu klik pada “Action” yang terletak di atas kiri gambar.
6995159230 30170a4f3c Cara Menyemak Shutter Count DSLR

3. Klik pada “View Exif Info”
7141248499 aa4429e2c7 Cara Menyemak Shutter Count DSLR

4. Scroll ke bawah sampai korang jumpa “Shutter Count”. Dalam kes ni, bilangan shutter count ialah 4228.
6995159166 965bf1536c Cara Menyemak Shutter Count DSLR

Myshuttercount.com
So far laman web yang paling mudah digunakan untuk menyemak shuttercount.
1. Pegi ke myshuttercount.com.
6995159764 b988386b5c Cara Menyemak Shutter Count DSLR
2. Upload gambar.
3. Dapat result.
6995159022 eb9db799e6 Cara Menyemak Shutter Count DSLR
Selain myshuttercount.com, korang boleh cuba camerashuttercount.com. Cara sama je macam kat atas.
Opanda IExif
Opanda merupakan perisian percuma yang korang kena download dan install kat komputer.
1. Download Opanda kat SINI dan install seperti biasa.
7141248599 c30a9c18aa Cara Menyemak Shutter Count DSLR

2. Buka perisian Opanda, klik pada Open dan pilih gambar.
6995159552 428b360bce Cara Menyemak Shutter Count DSLR

3. Maklumat EXIF akan dipaparkan, untuk menyemak shuttercount, cari “Total Number of Shutter Releases for Camera”
7141248833 bf14a541f2 Cara Menyemak Shutter Count DSLR
*****
Perlu diingatkan, bila korang nak upload gambar, pastikan gambar tu belum diedit sedikit pun. Resize pun tak boleh. Kena pakai gambar yang fresh dari kamera.

Khamis, 1 November 2012

Cerita Awek Cun Bogel



Salam buat semua pembaca,
Cerita ini bermula dengan tiba-tiba pintu bilik aku dibuka sedikit demi sedikit dan tiba-tiba satu susuk tubuh comel terpaku didepan mataku. Sungguh cantik awek cun dengan pakaian yang puh....memang menduga imanku, susuk tubuhnya hanya mengenakan pakaian tidur yang jarang dan nipis sehingga menampakkan bentuk yang sangat mengasyikkan. Dia menari-nari di depanku dengan lagak seorang penari yang profesional......jeng..jeng....tiba-tiba aku tersedar yang aku bermimpi rupanya. Alamak basah sudah macamana ni kenapa boleh basah ni, air apa ni? Rupanya aku sudah dewasa atau akil baligh. Yahooooooooo..



Awak tangah buat apa tu malam-malam ni belum tidur lagi ker. Kenapa tengah carik cerita best ker malam ini sebelum tidur. Aku disini bukan ada cerita seks pun cuma ingin menguji berapa ramai yang akan klik cerita panas aku ni. Aku bukan nk menyusahkan atau potong stim korang tengah malam ni cuma kenapa kalau bende ni berebut-rebut orang nak tahu atau tengok. Alah sama jer ceritanya semua orang tahukan camana. Kalau orang dah kawin tahulah ini bagi yang belum kawin la nie yang membuak-buak nak tahu. Aku sarankan korang kawin la cepat dari dok syok sorang-sorang. Berdosa tau tengok cerita xxx  ni tengok aurat orang dan cerita xxx pun dosa sebab membangkitkan nafsu sahwat korang. So jauhkan diri anda dari bende yang melalaikan ini tiada faedahnya pun dan efeknya teruk nanti jika anda mengamalkannya. Ingatlah jangan anda terjerumus ke alam yang syok sementara sahaja.

Maaf sekali lagi aku bukan nak berceramah kat sini cuma sekadar mengingatkan diri agar menjadi lebih baik dari hari sebelumnya. Amalkan cara hidup sihat dan jangan duduk sorang-sorang dalam bilik tu kerana ada orang yang memerhatikan anda macam kamera AES tu.Waspada anda sedang diperhatikan tau tak! Kamera CCTV sentiasa mengikuti anda.



Tapi kalau anda nak tahu cara buat duit klik sini pulak 

Otak saya nak makan otak

Pernah anda terfikir nak makan otak. Ngerinya bila dengar makan otak. Tapi ada orang suka makan otak. Orang tu cakap makan otak sedap sangat rasanya. Dengar cerita cara masak otak ni ada caranya supaya tak hancur dalam periuk. Perghhh rasa loya pulak bila aku dengar orang makan otak ni. Cara nak ambik otak ni pun ngeri juga kena siat kulit dan rambutnya lepas tu kapak kepalanya sehingga pecah dan kopak tempurung kepalanya dengan berhati-hati. Rilek la aku cerita ni pasal otak lembu la korang ingat otak apa ha....

Jom skodeng otak lembu

Cara mengambil otak lembu

Aku nak makan otak

Otak! otak!







Pertandingan Tarik Ekor Lembu

Pertandingan ini hanya muncul setahun sekali sahaja bila ada majlis korban sahaja. Lain bulan tak ada ya. Kita tengok siapa yang menang. Permainan ini hanya dimainkan seramai 2 orang sahaja. Lepas tarik ekor lembu balik rumah buat sup ekor lembu.

Jom tengok pertandingan tarik ekor lembu


Gaji Naik 5% Untuk Kakitangan Awam

1.4 juta kakitangan awam dijangka terima kenaikan sehingga 5 peratus

Ayer Keroh: Kira-kira 1.4 juta kakitangan perkhidmatan awam dijangka menerima kenaikan gaji tahunan sehingga lima peratus mulai tahun depan.
Ketua Setiausaha Negara, Datuk Seri Dr Ali Hamsa, berkata skim gaji kakitangan awam yang masih dalam kajian itu bakal merentasi semua peringkat.

Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua," Ali Hamsa, Ketua Setiausaha Negara
Katanya, laporan Suruhanjaya Khas Mengkaji Transformasi Perkhidmatan Awam yang akan menamatkan penilaian pada 31 Disember ini akan turut diambil kira.

Nilai semula

“Proses penilaian semula skim gaji itu sudah bermula, namun penelitian secara mendalam hanya akan dilakukan tahun depan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Majlis Anugerah Inovasi Sektor Awam (AISA) 2011 dan Majlis Perjumpaan Ketua Setiausaha Negara Bersama Penjawat Awam negeri ini di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), di sini, petang semalam.
Pada majlis itu, Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Melaka memenangi Anugerah Inovasi Teknologi Maklumat dan Komunikasi (AIICT), manakala Pejabat Daerah dan Tanah Alor Gajah merangkul Anugerah Inovasi Pentadbiran Daerah dan Tanah (AIPDT).

Kejayaan itu sekali gus melayakkan masing-masing membawa pulang wang tunai RM300,000, trofi dan sijil penghargaan.

Hadir sama Ketua Pengarah Unit Pemodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan (MAMPU), Datuk Mohamad Zabidi Zainal dan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Wira Omar Kaseh.

CUEPACS sambut baik

Mengulas lanjut, Ali berkata, antara fokus utama dalam kajian itu adalah melihat semula skim kenaikan gaji tahunan bagi kakitangan yang sudah mencapai tahap gaji terakhir mengikut kategori masing-masing.

“Kita akan melihat semula perkara itu termasuk mungkin menetapkan tempoh lebih panjang supaya gaji kakitangan akan terus naik.

“Jika mereka mencapai tempoh untuk kenaikan pangkat, ia akan lompat kepada gred lain dan kenaikkannya juga akan diteruskan lagi,” katanya.

Ali berkata, kerajaan berharap akan dapat mewujudkan formula skim gaji menang-menang bagi setiap kakitangan khususnya penjawat pelaksana yang meliputi 80 peratus daripada keseluruhan sektor itu.

“Kita perlu berhati-hati melihat skim perkhidmatan awam ini supaya tiada siapa yang tertinggal. Kita mahu formula menang-menang untuk semua kerana memahami kos sara hidup semakin meningkat,” katanya.

Sementara itu, Presiden Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman, ketika dihubungi berkata, pengumuman itu sudah pasti melegakan hati penjawat awam di negara ini.

“Kami menyambut baik cadangan KSN itu, tetapi masih berharap kerajaan dapat mempertimbangkan beberapa cadangan CUEPACS sebelum ini, khususnya berkaitan tangga gaji golongan itu mengikut tempoh kerja mereka,” katanya.

Rabu, 31 Oktober 2012

Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2012

 (Dari kiri ke kanan) Rozaimi, Khairul Fahmi, Aidil, Norshahrul,  Sathianathan dan Safiq bersama anugerah yang diterima masing-masing, di Shah Alam, semalam. - Foto Goh Thean Howe 
  (Dari kiri ke kanan) Rozaimi, Khairul Fahmi, Aidil, Norshahrul, Sathianathan dan Safiq bersama anugerah yang diterima masing-masing, di Shah Alam, semalam. - Foto Goh Thean Howe
 
Terbukti anak didik Rajagobal adalah pemain terbaik negara

Shah Alam: Keputusan Anugerah Bola Sepak Kebangsaan 2012, semalam dikuasai sepenuhnya pemain kebangsaan, sekali gus membuktikan skuad 35 pemain pilihan Datuk K Rajagobal untuk kempen Piala AFF Suzuki tahun ini dibarisi pemain terbaik negara.
Walaupun pemilihan pemenang untuk beberapa kategori menimbulkan rasa tidak puas hati segelintir peminat, keseluruhannya anugerah hasil kerjasama 100Plus-Astro Arena-FAM ini mampu menyuntik semangat kepada pemain kebangsaan yang dicalonkan.


Mampu tersenyum

Juara treble musim ini, Kelantan mampu tersenyum puas apabila empat anugerah menjadi milik mereka dengan Norshahrul Idlan Talaha menggondol gelaran Pemain Paling Bernilai dan Penyerang Terbaik, Khairul Fahmi Che Mat (Penjaga Gol Terbaik) dan Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) (Persatuan Terbaik).

Juara Liga Perdana, Tentera yang hampir mengecewakan harapan treble Kelantan pada aksi final Piala Malaysia 20 Oktober lalu, turut pulang dengan empat anugerah - Adil Zafuan Abdul Radzak (Pertahanan Terbaik), Marlon Alex James (Pemain Asing Terbaik), B Sathianathan (Jurulatih Terbaik) dan Kelab Penyokong Terbaik.

Gandingan mantap
Bagi Sathianathan yang pernah menjulang anugerah sama ketika membawa Kelantan menjuarai Piala Malaysia dua tahun lalu, kemenangan kali ini adalah hasil gandingan mantap pemain dan pengurusan Tentera yang memberi kepercayaan kepadanya untuk mengendali pasukan selepas meninggalkan Kelantan.

“Saya bangga dapat bersama dengan dua pasukan hebat - Kelantan dan Tentera,” kata pengendali 54 tahun itu yang digantung enam bulan oleh Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) kerana mengkritik Liga Malaysia (Liga M).

KEPUTUSAN
PENJAGA GOL TERBAIK: Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan)
PEMAIN PERTAHANAN TERBAIK: Mohd Aidil Zafuan Abdul Radzak (Tentera)
PEMAIN TENGAH TERBAIK: Safiq Rahim (Selangor)
PENYERANG TERBAIK: Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)
PEMAIN HARAPAN: Mohd Rozaimi Abdul Rahman (Sabah)
PEMAIN PALING BERNILAI: Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)
PEMAIN ASING TERBAIK: Marlon Alex James (Tentera)
JURULATIH TERBAIK: B Sathianathan (Tentera)
PERSATUAN TERBAIK: KAFA
KELAB TERBAIK: Sime Darby
KELAB PENYOKONG TERBAIK: Tentera
PENGADIL TERBAIK: Nafeez Wahab

Isnin, 29 Oktober 2012

Perpindahan Pemain Liga Malaysia 2013

Yang pastinya liga Malaysia 2013 bakal lebih hebat dengan perebutan pemain-pemain terbaik negara untuk menyertai negeri-negeri dan kelab yang membida dengan nilai yang tinggi. Tidak kurang juga perebutan pemain import yang ternama menyertai liga Malaysia 2013 nanti seperti nama Guiza,Owen, Requalme dan beberapa nama lagi bakal menyertai liga Malaysia 2013 jika kena dengan bayaran yang diminta. Yang pastinya paling banyak mengeluarkan modal adalah skuad Johor yang mahukan skuad kali ini benar-benar memberikan saingan dalam liga dengan membeli pemain-pemain handalan negara masuk ke dalam skuad 2013 nanti.

Senarai Perpindahan Pemain Liga Malaysia 2013 :
Sah Berpindah
—–> Johor
  1. Aidil Zaquan (ATM)
  2. Zaquan Adha (ATM)
  3. Azmi Muslim (ATM)
  4. Safiq Rahim (Selangor)
  5. Norshahrul Idlan Talaha (Kelantan)
  6. Safee Sali (Arema FC-Pinjaman)
  7. Muslim Ahmad (Terengganu)

—–> Selangor
  1. S.Kunalan (Negeri Sembilan)
  2. Mahali Jasuli (Harimau Muda A)

—–> Terengganu
  1. Effa Owana (Negeri Sembilan)

—–> Perak
  1. Farizal Marlis (Negeri Sembilan)
  2. Abdul Hadi (Terengganu)

—–> ATM
  1. Shukor Adan (Negeri Sembilan)
Khabar Angin / Rumours
  1. Amirulhadi (Selangor) —> ATM/Pahang
  2. Faderin Kadir (Felda) —> ATM
  3. Safee Sali (Pelita Jaya) —> Johor —> Safee ikat 1 tahun bersama Johor
  4. Kubala (Perak) —> Kelantan
  5. Daudsu (Kelantan) —> Johor Memilih kekal bersama Kelantan
  6. Nurul Azwan Roya (Kelantan) —> Johor
  7. Francis Forkey Doe (Terengganu) —> Selangor
  8. Le Cong Vinh (Hanoi) —> Selangor
  9. Nuno Gomes (Blackburn) —> Johor
  10. Ismail Faruqi (Terengganu) —> Kelantan
  11. Muslim Ahmad (Terengganu) —> Selangor/ Kelantan/Johor
  12. Fadhli Shas (Harimau Muda) —> Selangor
  13. S. Chanturu (Kelantan) —> Perak
  14. Subramaniam (Kelantan) —> Perak
  15. Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan) —> Johor —> Apek Fokus Bersama Kelantan
 *Senarai pemindahan pemain belum muktamad lagi jika ada kesilapan harap maaf

LinkWithin