CUBA BAYANGKAN

Jumaat, 2 November 2012

Cara melihat shutter count kamera DSLR

Dibawah ini saya terangkan teknik untuk melihat shutter count kamera DSLR anda atau nak beli kamera terpakai sila gunakan teknik ini supaya anda tahu nilai wang anda bila beli kamera second hand.

Flickr.com
Selain digunakan perkongsian gambar, korang boleh gunakan Flickr untuk check shuttercount:
1. Upload gambar ke flickr.com
2. View gambar yang korang dah upload, pastu klik pada “Action” yang terletak di atas kiri gambar.
6995159230 30170a4f3c Cara Menyemak Shutter Count DSLR

3. Klik pada “View Exif Info”
7141248499 aa4429e2c7 Cara Menyemak Shutter Count DSLR

4. Scroll ke bawah sampai korang jumpa “Shutter Count”. Dalam kes ni, bilangan shutter count ialah 4228.
6995159166 965bf1536c Cara Menyemak Shutter Count DSLR

Myshuttercount.com
So far laman web yang paling mudah digunakan untuk menyemak shuttercount.
1. Pegi ke myshuttercount.com.
6995159764 b988386b5c Cara Menyemak Shutter Count DSLR
2. Upload gambar.
3. Dapat result.
6995159022 eb9db799e6 Cara Menyemak Shutter Count DSLR
Selain myshuttercount.com, korang boleh cuba camerashuttercount.com. Cara sama je macam kat atas.
Opanda IExif
Opanda merupakan perisian percuma yang korang kena download dan install kat komputer.
1. Download Opanda kat SINI dan install seperti biasa.
7141248599 c30a9c18aa Cara Menyemak Shutter Count DSLR

2. Buka perisian Opanda, klik pada Open dan pilih gambar.
6995159552 428b360bce Cara Menyemak Shutter Count DSLR

3. Maklumat EXIF akan dipaparkan, untuk menyemak shuttercount, cari “Total Number of Shutter Releases for Camera”
7141248833 bf14a541f2 Cara Menyemak Shutter Count DSLR
*****
Perlu diingatkan, bila korang nak upload gambar, pastikan gambar tu belum diedit sedikit pun. Resize pun tak boleh. Kena pakai gambar yang fresh dari kamera.

Tiada ulasan:

LinkWithin


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...